Zupa dyniowa z batatami, grzybami, papryczką i cynamonem, z wkładką z duszonego z czosnkiem, cebulą, pestkami słonecznika i dyni szpinakiem…

SKŁAD:

duża dynia

2 bataty

pół kartonu mleka kokosowego

woda

przyprawy: słodka papryka, cynamon, curry, sól, pieprz

Wkładka:

3 grzybki (pieczarki)

3 ząbki czosnku

2 małe cebulki

garść suszonych pestek z dyni i słonecznika

przyprawy: oregano, sól

spora garść szpinaku

1 łyżka oleju kokosowego

pietruszka do ozdoby

 

 

Prosta sprawa 😉

Pieczemy dynię w piekarniku przez około dwie godziny (taką dużą, jak ta). Po ostygnięciu odkrawamy górę (jak na zdjęciu) i wyciągamy cały miąższ. Usuwamy z niego pestki, miąższ wrzucamy do garnka, dodajemy obrane, surowe bataty, przyprawiamy, dolewamy trochę wody i gotujemy, aż bataty robią się bardzo miękkie. Odstawiamy, miksujemy ręcznym blenderem, po czym znów wstawiamy do gotowania na małym ogniu, dolewając mleko kokosowe. Po 10, 15 minutach zupa jest gotowa.

W międzyczasie, na patelni, w oleju kokosowym, dusimy drobniutko pokrojone: cebulę, pieczarki i czosnek, dodając do nich stopniowo ziarna, a na końcu szpinak. Po paru minutach wkładka jest już gotowa.

Zupę przelewamy z powrotem do dyni, na wierzch „lejemy” wkładkę, dla ozdoby, ale też dla ciekawszego smaku.

Na samym końcu dekorujemy „miskę” petruszką 😉

 

Smacznego!

 

 

Podziel się na portalach społecznościowych
(Jeśli nie działa, wyłącz Adblock dla tej strony)